Halitozė (blogas burnos kvapas). Kokį skalavimo skystį rinktis?

Bakterijų proliferacija ir apnašų kaupimasis ant liežuvio paviršiaus – tai pagrindiniai blogo kvapo veiksniai. 90 proc. blogo burnos kvapo atvejų turi sąsają su burna ir tik 10 proc. yra nesusiję su burna ir sukelti sisteminės patologijos.

Blogas burnos kvapas sukelia nepasitikėjimą socialiniame bendravime, todėl kreipiamasi į gydytojus. Kvapo pagerėjimas daugiausia vyksta dėl įvairių aromatinių medžiagų, esančių skalavimo skysčiuose ir poveikis trunka 3-5 val. Tokie skalavimo skysčiai naikina blogą burnos kvapą ir turi nedidelį antibakterinį poveikį. Jų sudėtyje yra aromatinių medžiagų, kurios suteikia malonų skonį, sutraukiamųjų medžiagų, kurios atgaivina burną, etilo alkoholio, kuris veikia kaip tirpiklis ir skonio stipriklis, vandens ir aktyviųjų medžiagų, kurios sumažina mikroorganizmų kiekį. Antibakterinės medžiagos, pvz., chlorheksidinas, sangvinarinas, cetilpiridino chloridas, trikloksanas, esenciniai aliejai, ketvirtiniai amonio dariniai, natrio bikarbonatas, cinko junginiai ir šių medžiagų junginiai mažina blogą burnos kvapą.

Blogo kvapo sumažėjimas ryškus naudojant tik skalavimo skysčius ir tada, kai kartu valomas liežuvis ir dantys.

Cinko chlorido komponentai, esantys skalavimo skysčių sudėtyje, turi veiksmingumą mažinant blogą burnos kvapą, kai pacientų gera burnos higiena. Studijos rodo, kad cinko chloridas veiksmingas neutralizuojant kintamus sulfato komponentus ir naikinat G-bakterijas, kurios atsakingos už kintamų sulfato komponentų formavimąsi. Cinko chlorido, timolio ir eukaliptolio aliejaus junginys taip pat gali būti veiksmingas šalinant blogą burnos kvapą.

 

Literatūra:

V. Andruškevičienė, N. Basevičienė, R. Bendinskaitė, E. Bendoraitienė, B. Jankauskienė, J. Narbutaitė, V. Mačiulskienė, Ž. Matulaitienė, J. Razmienė, K. Saldūnaitė, E. Slabšinskienė, I Vasiliauskienė, J. Zūbienė, M. Žemaitienė. Vaikų burnos ir dantų ligos. Burnos ir dantų ligų profilaktika. Kaunas: Vitae Litera leidykla, 2017; 197-198

Panašūs straipsniai