Mitybos ir dietos reguliavimas norint išvengti ėduonies

Vienas iš ėduonies etiologinių faktorių yra lengvai fermentuojamų angliavandenių buvimas maiste.

R. Touger-Decker ir C. van. Loveren 2003 pateikė dietos rekomendacijas:

  1. Valgykite subalansuotą maistą, praturtintą grūdais, vaisiais bei daržovėmis ir laikykitės geros burnos higienos – ypač svarbu naudoti dantų pastą su fluotu.
  2. Derinkite maistą taip, kad sumažėtų tiek ėduonies, tiek erozijos rizika: cukrų turinčius produktus valgykite su pieno produktais ir ne tarp pagrindinių valgymų, o jų metu; vartokite šviežius vaisius ir daržoves, kad padidėtų seilių išsiskyrimas; saldžius ir rūgščius gaiviuosius gėrimus gerkite valgio, ypač turinčio potencialą neutralizuoti rūgštis, metu.
  3. Suvalgę angliavadenių išskalaukite burną vandeniu, kramtykite becukrę kramtomąją gumą (ypač turinčią cukraus alkoholių, kurie stimuliuoja remineralizaciją), valgykite pieno produktus, ypač sūrį.
  4. Tarp valgymų ir užkandžių kramtykite becukrę gumą – tai skatina seilėtekį.
  5. Gerkite, o ne siurbčiokite saldžius, prisotintus angliarūgštės, gaiviuosius gėrimus.
  6. Optimizuokite maitinimosi dažnį, kad dantų nuolat negaubtų cukrūs ir kiti lengvai fermentuojami angliavandeniai bei rūgštys.
  7. Venkite kūdikius ir vaikus migdyti girdydami pienu, sultimis ar kitais saldintais gėrimais.

Literatūra: Klinikinė Odontologija, I. Balčiūnienė, V. Almonaitis, E. Balčikonytė, R. Bendinskaitė, V. Brukienė, G. Kobs, T. Linkevičius, R. Manelienė, G. Matulienė, V. Pečiulienė, R. Pletkus, V. Rutkūnas, K. Sveikata, J. Žekonienė, Vaistų Žinios, 2008, 53-54

Kiti straipsniai: