Pigmentinis apnašas, susidarantis dėl chromogeninių bakterijų

Kodėl susiformuoja pigmentinis apnašas ant dantų?

Viena iš priežasčių, kodėl ant dantų atsiranda paviršinis juodas/rudas pigmentinis apnašas – tai chromogeninių bakterijų metabolizmo metu išskirtas pigmentas

Manoma, kad pigmentinis apnašas susidaro tada, kai susijungia bakterijų išskiriamas vandenilio sulfatas su geležies turinčiomis dalelėmis, kurios yra seilėse ir dantenų vagelėse.

Manoma, kad žmonėms, kurie vartoja geležies papildus ar produktus, kurie turi geležies – didesnė tikimybė, kad susidarys chromogeninis apnašas.

Pavyzdžiui, šie produktai turi geležies: burokėliai, kopūstai, brokoliai, briuseliniai kopūstai, žalios spalvos lapinės daržovės, špinatai, dilgėlės, petražolės, avokadai ir kt.

Kaip elgtis norint sumažinti chromogeninio apnašo kiekį?

  • Labai svarbu reguliariai valyti dantis ir tarpdančius (t.y. kasdien 2-3 k./d.). Ypač kruopščiai reikia valyti tas sritis, kuriose pastebite, kad intensyviau kaupiasi pigmentinis apnašas. Kai kuriems žmonėms dantis (ir pigmentinį apnašą) efektyviau pavyksta nuvalyti su elektriniu dantų šepetėliu. Svarbu, nenaudoti stiprių horizontalių judesių valymo metu, nes naudojant per didelę jėgą – galima pažeisti dantų emalį.
  • Svarbu reguliariai atlikti profesionalią burnos higiena (kas 6 mėn). Šios procedūros metu pigmentinis apnašas yra pašalinamas naudojant specialias priemones (naudojant „Air – Flow“ sistemą, poliravimo šepetėlius ir pastą).
  • Galite naudoti burnos skalavimo skystį su deguonimi (pvz., Atemfrich, O7 Active).
  • Galima naudoti burnos probiotikus, kuriuose yra Streptococcus salivarius M18 bakterijų (pvz., ToothGuide).

Svarbu žinoti

Pašalinus chromogeninių bakterijų išskirtą pigmentą – dažniausiai jis po kurio laiko vėl pakartotinai susidaro ant dantų. Todėl svarbu profesionalią burnos higieną kartoti reguliariai.

Chromogeninis pigmentinis apnašas ant vaikų dantų aptinkamas gana dažnai, tačiau vaikams augant – labai dažnai jo kiekis sumažėja ar nebesusidaro visai.

Kiti straipsniai: