Kokie maisto produktai dažo dantis?

Tam tikri maisto produktai turi dažiklių, kurie gali pakeisti dantų spalvą. Čia išvardinti produktai, kurių reikėtų vengti norint turėti kuo baltesnius dantis.

Produktai, kurie dažo dantis:

  • Juoda kava. Kuo stipresnę kavą geriate, tuo dantys gelsta greičiau.
  • Arbata. Kai kurios juodosios arbatos rūšys dažo dantis stipriau nei kava. Dantis nudažo arbatoje (taip pat kaip ir kavoje, raudoname vyne) esantys taninai. Žaliojoje, baltojoje ir žolelių arbatose taninų mažiau, taigi jos mažiau dažo dantis.
  • Raudonas vynas
  • Uogos (mėlynės, gervuogės, vyšnios, avietės)
  • Pomidorai bei pomidorų padažas
  • Sultys. Bet kokios tamsios sultys (vynuogių, spanguolių ir kt.) dažo dantis.
  • Burokėliai, morkos
  • Gazuoti gėrimai –  juose gausu cukraus, bei dažiklių, todėl jie ne tik dažo dantis, bet ir skatina ėduonies atsiradimą
  • Sojų padažas, balzaminis actas, kario preiskoniai
  • Juodasis šokoladas
  • Tam tikri vaistai. Skysti geležies preparatai nuspalvina dantų emalę tamsia spalva, tokia pat savybe pasižymi ir hematogenas. Antibiotikai tetraciklinas ir doksiciklinas gali pakeisti dantų emalio spalvą, jei juos skiria vaikams, kurių dantys vis dar auga.


Ypač svarbu atsisakyti šių produktų (bent kelias savaites) asmenims, kurie neseniai balino dantis.

 

Kiti straipsniai: