Skauda apie protinį dantį – gal Jums perikoronitas?

Nepilnai išdygus protiniams dantims, arba esant jų pakrypimui, aplink dantį susidaro dantenų „kapišonas”, kuris iš dalies dengia dantį. Kadangi sunku po dantenų “kapišonu”  išvalyti, šioje “kišenėje” kaupiasi apnašos, maisto likučiai, susidaro palanki terpė daugintis mikrobams, kurie ir sukelia uždegimą (perikoronitą).

Perikoronitas – tai minkštųjų audinių uždegimas apie nevisiškai išdygusį dantį (dažniausiai atsiranda apie dygstantį protinį dantį).

Koks yra gydymas?

  • Gera individuali burnos higiena. Itin kruopščiai valykite protinį dantį su vieno danties šepetėliu. Likusius dantis taip pat kruopščiai valykite 2 k/d. bent po 2 min.
  • Skalavimas antibakteriniu burnos skalavimo skysčiu.  Skalaukite su skysčiu, kuriame yra 0.12 proc. chlorheksidino glukonato.

Kaip naudoti burnos skalavimo skystį su chlorheksidinu?

  • Skalauti 10 ml 2-3 kartus per dieną. Kai kurie gamintojai rekomenduoja skystį skiesti su vandeniu (pvz., Eludril Clasic) , o kai kurie  – ne (Gum Paroex 0.012 %). Kaip tiksliai naudoti – pasitikslinkite instrukcijoje ant buteliuko;
  • Skalaukite burną skysčiu apie minutę, po to išspjaukite. Nenurykite;
  • Kad poveikis būtų geresnis, nevalgykite ir negerkite dvi valandas po skalavimo;
  • Skalauti 7–14 dienų;

Burnos skalavimas druskos tirpalu

1/2 šaukštelio druskos ištirpinti 1/2 stiklinėje šilto vandens. Kelias minutes skalaukite burną ir tuomet išspjaukite.

Termoterapija

Šaldykite tinstančią vietą (žandą).  Šaldyti apie 15-20 minučių su 20 minučių pertraukomis. Jokiu būdu patinusios vietos NEŠILDYKITE.

Vaistų vartojimas:

VAISTAI

Esant skausmui vartokite vaistus nuo skausmo, t.y. Ibuprofeną 400 mg arba 600 mg arba/ir paracetamolį 500 mg.

Ibuprofenas 400 mg arba 600 mgGerti 3 k/d., kas 4-6 val.Neviršyti paros dozės, kuri yra 2400 mg
Paracetamolis 500 mgGerti 3k/d., kas 4-6 val.Neviršyti paros dozės, kuri yra 4000 mg
Esant labai dideliam skausmui dažnai rekomenduojama tokia kombinacija: Ibuprofeno tebletė (400 mg arba 600 mg), tada po 3 valandų 500 mg Paracetamolio tabletė. Tada po 3 valandų vėl Ibuprofeno tabletė ir po 3 val Paracetamolio. Ir toliau kartoti šią shemą, kol skauda. Svarbu neviršyti per parą rekomenduojamos vaistų dozės – Ibuprofeno 2400 mg ir Paracetamolio – 4000 mg per parą. Jei neskauda- vaistų negerkite.

Gydytojas taip pat gali paskirti antibiotikų (esant tinimui, limfmazgių padidėjimui, atsiradus temperatūrai ir kt.). Vartokite, kai nurodyta gydytojo.

Konsultacijas pas burnos chirurgą

Pasikonsultuokite su burnos chirurgu dėl protinio danties būklės. Kartojantis uždegimui, esant protiniam dančiui netaisyklingoje padėtyje, jei protinis dantis pažeistas karieso ir kt.  – gali būti indikuotinas protinio danties šalinimas.


SVARBU ŽINOTI.  Jei patinimas neslūgsta, o dar labiau plinta į kaklą, darosi sunku ryti bei kvėpuoti, jaučiate silpnumą, galvos skausmą, pakyla kūno temperatūra ir neturite galimybės skubiai nuvykti į odontologijos kliniką, nedelsdami kreipkitės į skubios pagalbos centrą (Vilniuje į Žalgirio kliniką).

Kiti straipsniai: