Paskirtas reteineris po ortodontinio gydymo – ką reikia žinoti?

Pabaigus dantų tiesinimą kapomis ar po breketų nuėmimo dažnai yra paskiriams reteineris, kuris “užlaiko” dantis toje pozicijoje, kurioje jie yra pabaigus ortodontinį gydymą.

Reteineris gali būti išimamas (skaidri kapa arba išimama plokštelė) arba neišimamas (vielutė vidinėje kandžių pusėje).

APIE IŠIMAMĄ RETEINERĮ (t.y. kapą arba ploštelę)

Kada reikia nešioti reteinerį?

Išimamą reteinerį (kapą arba plokštelę) reikalinga nešioti tokiu rėžimu, kaip paskyrė ortodontas (po kiekvieno ortodontinio gydymo gali būti skirtingas protokolas).

Tačiau dažniausiai rekomenduojama pirmus 6 mėnesius po ortodontinio gydymo laikyti reteinerį kuo ilgiau burnoje 16-24 valandas per parą, o po 6 mėnesių – laikyti burnoje miego metu (t.y. per naktį, apie 8-10 valandų per parą).

Kiek laiko reikia nešioti reteinerį?

Kadangi daugeliui žmonių dantys juda visą gyvenimą – reteinerį rekomenduojama nešioti tol, kol norite, kad dantys išliktų tiesūs:)

Tačiau žinokite, kad didžiausia tikimybė dantims vėl susigrūsti (grįžti į pradinę padėtį, kuri buvo prieš ištiesinant dantis) yra per pirmus 2-3 metus, todėl šis laikotarpis yra svarbiausias norint išlaikyti tiesių dantų padėtį.

Ar skauda nešiojant reteinerį?

Dažniausiai skausmo žmogus nejaučia, tačiau pirmąsias dienas gali jaustis diskomfortas.

Taip pat – kol apsiprasite su aparatu – galite švepluoti.

Ką daryti, jei reteineris (plokštelė) „trina” gleivinę?

Pradėjus nešioti retencinę plokštelę – ant gleivinės gali atsirasti nuospaudų. Normalu, kad reteinerį gali rekti pakoreguoti. Tokiu atveju prieš atvykstant pas gydytoją rekomenduojamą plokštelę būti nešiojus bent 4 val., kad būtų galima aiškiai nustatyti nuospaudų vietas ir gydytojui būtų aiškiau, kurioje vietoje plokštelę reikia pakoreguoti. 

Ką daryti, jei pamiršote reteinerį įsidėti į burną naktį?

Jeigu pamiršote plokštelę ar kapą įsidėti naktį – užsidėkite tos pačios dienos metu bent keletai valandų.

Kaip prižiūrėti reteinerį?

Plokštelę/retencinę kapą valykite kiekvieną rytą po nešiojimo dantų šepetėliu ir neabrazyvia dantų pasta ar skaidriu muilu. Valant retencinę kapą jokiu būdu jos nespauskite už kraštų, kadangi yra galimybė ją pažeisti – sulaužyti.

Plokštelę galima dezinfekuoti mirkant ją dezinfekciniuose (pvz., Corega Bio Formula) tirpaluose, tačiau retencinės kapos mirkyti nepatartina, kadangi ji gali prarasti savo skaidrumą.

Retencines plokšteles ar kapas laikykite sausai specialioje dėžutėje ir kuo toliau nuo naminių gyvūnų.

Ką daryti jei reteineris įskilo ar sulūžo?

Jei plokštelė ar kapa įskilo ar sulūžo, nedelsiant kreipkitės į gydytoją, patys netaisykite.

Ar galima dantis balinti su retencine kapa?

Ne, balinimui yra naudojamos specialios kapos, kuriose yra “konteineriukas”/išsikišimas balikliui (karbamido peroksidui) aplikuoti.  Jei balinimui naudojama retencinė kapa – balinamasis gelis gali pažeisti burnos gleivinę.

Svarbu žinoti:

Lankantis pas odontologą (nors ir nejaučiant, jog reteineris yra pažeistas) visada reikia atsinešti retencinę kapą ar plokštelę.

FIKSUOTAS RETEINERIS (retencinė vielutė):

Profilaktinės apžiūros metu visada tikrinama retencinė vielutė – ar ji nelūžo/neatsiklijavo. Fiksuoto reteinerio būklę būtina tikrinti kas 12-24 mėnesius.

Ką daryti jei sulūžo retencinė vielutė?

Jeigu reteineris atsiklijuoja nuo dantų, vielutė sulūžo ar tiesiog pajautėte atiradusį šiurkštų paviršių, aštrius kraštus – reikia atvykti pas ortodontą. Priešingu atveju, toje zonoje, kur reteineris buvo pažeistas – gali atsirasti dantų susigrūdimas.

Kokia yra tarpdančių priežiūra esant retencinei vielutei burnoje?

Priklijavus retencinę vielutę, jos ir tarpdančių priežiūra yra būtina kaip ir kasdieninė dantų priežiūra.

Priežiūra:

  • Dantis valykite 2 kartus per dieną.
  • Vieną kartą per dieną valykite tarpdančius: tarpdančių siūlu ar tarpdančių šepetėliais.
  • Valykite vielutę: valyti vielutę rekomenduojama su vieno danties šepetėliu, tarpdančių siūlu ar tarpdančių šepetėliu.  Patogiausia vietas apie reteinerį išvalyti naudojant mažiausio dydžio tarpdančių šepetėlius ar tarpdančių siūlą pakietintu galiuku (pvz., Oral-B Superfloss).
  • Atlikite profesionalią burnos higieną kas 6 mėnesius.

***

InMedica, L. Asanavičiūtės g. 20, Vilnius (Karoliniškės)


Registratūros telefonas: (8-5) 244 6849

simona.korop@gmail.com

Kiti straipsniai: