„Juodi trikampiai” (tarpeliai) tarp dantų. Ką reikia žinoti?

Tam tikrais atvejais, kai nėra tampraus kontakto tarp dantų ar dėl periodonto problemų (kai dantena „pasitraukia žemyn”) – prie danties kaklelio stebimas „juodas trikampiukas”- tarpelis. Kai kuriems žmonėms tai yra nepriimtina/negražu ir ieškoma būdų, kaip juodus tarpelius „uždaryti”, kad šypsena būtų estetiškesnė.

Kodėl atsiranda „juodi trikampiai”(tarpeliai) tarp dantų?

Pagrindinės priežastys yra šios:

  • Esant periodonto problemoms. Kai audinai (dantenos ir kaulas) apie dantis yra sveiki – dantena natūraliai užpildo erdvę, esančią tarp dantų. Esant periodontitui kaulas „tirpsta”, dantena nebeužpildo tarpo tarp dantų ir tarpdančiuose atsiranda juodi tarpeliai.
  • Dėl tarpdančių audinių traumavimo, pavyzdžiui, per dideliu tarpdančių šepetėliu, tarpdančių krapštuku ir pan. Taip pat dantenos gali būti traumuojamos, jei labai stipriai/agresyviai dantys yra valomi dantų šepetėliu (ypač kietu) ir(ar) tarpdančių siūlu.
  • Dėl trikampės dantų formos (tokiu atveju, tarpdančių kontaktas yra siauras ir ties kandamuoju kraštu).
  • Dėl nekokybiškų plombų tarpdančiuose.
  • Po ortodontinio gydymo. Kai susigrūdę dantys, kurių forma yra trikampė, yra ištiesininami – pasirodo „juodi trikampiai” tarp dantų. Trikampės formos dantys nesuformuoja tarpusavyje plataus tampraus kontakto – todėl stebimas juodas tarpelis tarp dantų.
  • Po profesionalios burnos higienos. Kartais dantų akmenys „atsideda” tarpdančiuose, ir juos pilnai užpildo (ypač, jei kaulas tarpdančiuose yra „nutirpęs” dėl periodontologinės ligos ir tarpdančių pilnai neužpildo dantena). Profesionalios burnos higienos metu akmenys yra pašalinami, todėl gali „atsidengti” juodi tarpeliai tarp dantų.

Kaip galima pašalinti „juodus trikampius”(tarpelius) tarp dantų?

Esant „juodiems trikampiams” tarp dantų, reikalinga pasikonsultuoti su gydytoju odontologu dėl jums tinkamiausio būdo, bet dažniausiai naudojami šie metodai:

  • Estetinis plombavimas. Jei dantenos sveikos, tada geriausias būdas tarpeliamas uždaryti yra esetinis plombavimas. Estetinio plombavimo metu pakeičiama danties forma, suformuojamas tampresnis kontaktas, todėl išnyksta/uždaromas juodas tarpelis tarp dantų. Geriausia, kai šią procedūrą atlieka estetinio plombavimo specialistas(ė).
  • Periodonto ligų gydymas. Jei yra periodonto uždegimas (gingivitas arba periodontitas) – tada reikalinga atlikti periodontologinį gydymą. Pirmiausia, svarbu atlikti profesionalią burnos higieną, pasikonsultuoti su gydytoju odontologu ar higienistu apie tai, kaip reikia kokybiškai prižiūrėti dantis namuose ir, jei reikalinga – kreiptis į periodontologą dėl kompleksinio periodonto gydymo.
  • Nekokybiškų plombų poliravimas/keitimas – jei priežastis yra „kabantys”, aštrūs plombų kraštai, tada svarbu, kad plombos tarpdančiuose būtų išpoliruotos arba, jei jos yra nekokybiškos – pakeistos naujomis.
  • Nenaudoti aštrių daiktų tarpdančių valymui (tarpdančių krapštukų, vielučių ir pan.).
  • Įsitikinti, kad naudojamas tarpdančių šepetėlis yra tinkamo dydžio, netraumuoja dantenos valymo metu. Geriausia, jei tarpdančių šepetėlius paskiria burnos higienistas(ė), o jei tarpdančiai yra labai siauri – tada geriau naudoti tarpdančių siūlą.
  • Ortodontis gydymas. Tam tikrais atvejais ortodontinio gydymo metu galima pakeisti dantų padėtį burnoje taip, kad susiformuotų tampresnis kontaktas tarp dantų ir taip juodas tarpelis „išnyksta”. Taip pat, kad būtų išvengta juodų tarpelių tarp dantų – ortodontas gali atlikti tarpdančių pašlifavimą, taip pakeisdamas danties formą į tokią, kuri tampriau kontaktuotų su gretimais dantimis.
  • Protezavimas laminatėmis. Šis būdas tinakmas tada, jei dantys yra gana stipriai pažeisti, daug plombuoti.

Ar gali „juodi trikampiai” išnykti patys?

Ne, deja, jei atsirado juodi tarpeliai tarp dantų, tai natūraliai/savaime jie nedingsta.

Tačiau yra išimčių – pavyzdžiui, jei „juodi tarpeliai” tarp dantų atsirado po ortodontinio gydymo (dantų tiesinimo kapomis ar breketais), tada yra tikimybė, kad po kelių mėnesių dantenos persiformuos ir „juodų trikampių” tarp dantų nebeliks (bet ne visada taip nutinka).

Kiti straipsniai: